A Húsvéti időben szeretnénk néhány modern protestáns lelki szerző gondolatain elmélkedni.

Christoph Friedrich Blumhardt (1842-1919), német evangélikus teológus, a keresztény szocializmus egyik megalapítója Németországban és Svájcban.

Próbáld meg ne nagyon lekötni magad, inkább alázatosan hagyd, hogy Isten végezze a munkát. Így valami biztosan Istentől fog érkezni. Mindig emlékeznünk kell: tartsuk vissza magunkat. Nem kell fontossá válnunk, nem akarhatjuk rákényszeríteni az elképzeléseinket másra! Tartsd vissza magad, hogy a munka, amit elvégeztél ne váljon a te ügyeddé.

Jézus él és az első és legfontosabb dolog, amivel foglalkoznod kell: az Ő győzelme!

Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnod elfogadni gyengeségedet, saját szegénységedet és korlátaidat, különösen akkor, ha a dolgok bonyolulttá válnak. Megváltónk csak a gyengeséged révén tudja elvégezni a munkáját. Ő képes kezelni azt, amit te nem tudsz megtenni! Ezért légy óvatos miközben a saját ötleteid erőlteted, nehogy az egód kerekedjen felül.

Gyakran az a legjobb, ha nem keveredsz túlságosan mások ügyeibe, azzal, hogy mindenbe bele akarsz szólni, mert legtöbbször nem igazán tudjuk, hogy mi a helyes út. Végül is csak Isten tud helyrehozni dolgokat. Különösen akkor, ha betegség, szegénység vagy a kísértés fellegvárával állunk szembe, fel kell ismerned tehetetlenségedet. Nem kell ragyogó páncélban lovagnak lenni, aki kész megölni az ördögöt – nem, meg kell tanulnunk hittel és reményben visszalépni, és Jézus erejét szilárdan középpontban állítani. Hiszen Ő közel van, és amire leginkább vágynunk kell, hogy lássuk csodáit és jeleit. Amikor ez megtörténik, örülhetünk.